Tuesday, January 13, 2009

ape itu pengurusan perniagaantani?

hmmm,ble sje aku lik kg,rmi la org kg cam kwn ayh aku yg duk tanyer.
"blajau pe kt UUM tu?"
aku pun jwb la..."mik perniagaantani pak cik,".
"aaaa....pe dia?perniagaan pe td?"lanjut mrk seolah2 kepekakan lgk nye.
"per-nia-gaan-ta-ni pak cik,".
"owh perniagaan tani rupe nye,"smbl terkebil2 n menjulur muncg diorg dok la pk pe menatang la kos yg dak ni mik.
itu kre ok la kn,dr yg de wat mke sinikal lps dgau aku mik kos ni.cm satu rse menghina je dr pandgn diorg tu.pehal plak,igt org nak jd lawyer je ke or jd cikgu(sbb de gak ckg yg berlgk gle dgau aku mik kos ni) yg bleh blajau kt U.tlg sket ek.skang ni nak jd penoreh pun p blajau kt U dlu tau.
kn ke kos aku ni pengurusan gamak nye.so,dlm kos ni kmi byk la mik subjek2 mngmt.de gak subjk eko,law pun de gak tau,undang2 perniagaantani.lg plak bkn ke kebykn mknan yg diorg duk lantaq tu hsl nye dtg dr bidg pertanian.haaa,igt sket r yg tanpa petani2 kat dunia especially kt M'sia ni,mka akn kekurgn la mknan tuk prt2 depa yg buncit tu.
lg plak laa ni,sektor industri ngr kte mkin kritikal.sume nye akbt persaingan hrg dr ngr China.kos buruh n brg d sne lbh murh mnyebb kn rmi pelabur lari ke sne.so bertptan la ngan saranan Pak Lah spy kte memaju kn smula industri pertanian.tgk tu industri tau.pertanian jg merupakan slh satu cbg sektor industri.bilg sje la brape byk da brg makann dr bgr kte yg d eksport kluar.mmg la x standing ngan ngr2 len sbb sektor ni bru je bermla.
jgn la plak t de yg terkjut jk suatu ari t,plajar2 kos ni berjye memperknl kn pelbgi hsl siap proses pertanian n terknl sluruh dunia...amin.haaaa,time tu da tlmbt da mak cik2 n pk cik2 yg duk bgga2 sgt ngan sedare dia yg jd akautan atau pun pegawai2 kat syrkt swasta yg akhirnya nnt kegagalan n diorg lbh truk dpndg dr pe yg pernah diorg wat kt dak2 kos kmi ni.
nyway,ckp byk pun wat pnt je.yg pntg kmi akn berusha merealisasikn impian kejayaan itu spy ngr kte kekal maju.akhir kte tuk coursemate2 sume x kre senior or junior,bersme2 la kte bukti kn pd mrk yg 'KAMI BOLEH SBB TERNYATA DR AZALI KAMI JUARA!!!'

1 comment:

  1. 'KAMI BOLEH SBB TERNYATA DR AZALI KAMI JUARA!!!'

    ReplyDelete